“Treballar amb el Josep Cuní és un privilegi que, tant de bo, tots els periodistes poguessin viure”

Marc Calderó és un periodista que va finalitzar la carrera fa relativament poc temps. Tot imarc 8aldia4 ser molt jove, ja té unallarga experiència al món de la comunicació, ja que ha treballat per importants mitjans com TV3 o BTV. Actualment, el podeu veure als programes ‘8 al dia’, ,amb Josep Cuní, 

‘Migdia’ i ‘Equip de Reporters’ de 8tv. Mitjançant l’esforç i el treball constant ha sabut arribar lluny i marcar-se un futur prometedor. Si voleu seguir-lo a Twitter li podeu fer un follow al seu compte: @calderomarc

Per què vas estudiar periodisme?

El món de la comunicació sempre m’ha apassionat. De fet, des de ben petit tenia clar que ‘de gran’ volia ser periodista. Però, com sempre a la vida, es cometen petits errors dels quals sempre en treus alguna cosa positiva. Vaig començar a estudiar Administració i Direcció d’Empreses, una carrera molt interessant però que em va fer adonar que havia d’estudiar periodisme. I així va ser, després d’un any entre balanços de pèrdues i guanys i fórmules matemàtiques vaig començar a estudiar periodisme. La decisió més encertada que he pres.

Quina assignatura de la carrera t’agradava més. I la més odiada?

No sé si les pràctiques es poden considerar una assignatura però, com a mínim, jo me les prenia com la matèria més important de tota la carrera. És on més temps, esforç i dedicació vaig posar-hi. Veure un mitjà de comunicació per dins és apassionant i quan ets becari tens l’oportunitat de formar part d’aquest gran engranatge i, a la vegada, ser una ‘esponja’ que va absorbint tot el que veu al seu voltant.

marc 8aldia

Després d’estar a BTV. Com vas arribar a 8tv?

A BTV vaig treballar-hi un any i mig i va ser la meva gran escola. Vaig ser als informatius de BTV on vaig treballar al costat de grans professionals. La gran sort de treballar a BTV és que, a banda de redactar, ets tu mateix qui grava, qui porta la càmera. Després d’un temps a la redacció d’informatius vaig saltar al magazine de la tarda, Connexió Barcelona. Els primers mesos de treballar a BTV, però, els vaig combinar amb unes pràctiques a la redacció de ‘8 al dia’ a 8TV. Tot i que la beca va acabar i no em van contractar al moment, al cap d’un any es van posar en contacte amb mi. Encara recordo la frase: ‘Et truquem per oferir-te feina’. Van ser uns dies molt intensos. Deixava la meva ‘casa’, BTV, per iniciar una nova aventura al costat d’un periodista únic.

Què has après al estar al costat d’un gran periodista com Josep Cuní?

(Riure). Home, és el meu ‘jefe’! Fora bromes, la veritat és que treballar amb el Josep és un privilegi que, tant de bo, tots els periodistes poguessin viure. El que més m’ha sorprès és el seu coneixement. És un professional molt ‘llegit’ que sempre va un pas per davant de la resta a l’hora de reflexionar i connectar temes. El rigor i l’exigència són altres característiques. És tan exigent amb ell mateix que per això pot ser-ho amb la resta. Ara bé, a la vegada és un llibre obert, que t’ensenya, t’aconsella i et corregeix els errors d’una manera molt constructiva. Em sento un afortunat de formar part del seu equip.

marc 8aldia3

Les noves temporades de “8 al dia” i “Migdia” tindran sorpreses?

M’enxampes de vacances, fa unes setmanes que no trepitjo la redacció. Cada temporada hi ha canvis i novetats. La Ruth Jiménez i en Josep Cuní són professionals incansables que sempre busquen un nou gir al programa per fer-lo més atractiu. Per tant, penso que sorpreses n’hi haurà. Només cal veure-les a partir del 2 de setembre, que ja tornem.

Si et deixessin escollir, quin projecte t’agradaria fer?

La televisió és un mitjà apassionant que et dóna l’oportunitat de fer projectes molt diferents. Jo sempre m’he sentit molt còmode en els informatius, però, de mica en mica, m’han agradat altres formats, com els magazines. Gaudeixo molt amb les connexions en directe i no m’importaria, durant una temporada, fer un programa més despreocupat, fora de la seriositat dels informatius.

marc parlament

Què t’ha aportat TV3 i BTV?

A TV3 vaig ser-hi només 4 mesos com a becari, però vaig poder veure com funcionava una gran televisió per dins. Fer ‘tele’ és caríssim i TV3 té uns mitjans envejables. Vaig ser al telenotícies del cap de setmana i va ser una bona experiència veure com grans professionals anaven confeccionant l’informatiu i com s’anaven coordinant les diverses seccions. En tinc un molt bon record.

BTV ha estat, com ja he dit abans, la meva gran escola. La veritat és que només tinc paraules d’agraïment per tots els professionals que hi treballen i que des del primer moment van confiar en mi i em van donar responsabilitats. Sempre recomano a tots els que volen fer periodisme que passin per BTV. Se sentiran com a casa i aprendran tot el que la facultat no t’ensenya.

Tot i que és difícil triar, amb què et quedes: televisió, ràdio o premsa?

Els meus inicis van ser a la ràdio però, de mica en mica, vaig anar fent el gir cap a la televisió. Mai et pots tancar portes a res però, ara per ara, la meva carrera està enfocada a la televisió. Per tant, i per ordre, trio televisió, ràdio i premsa. La immediatesa que tenen els dos primers mitjans són el que em fan viure el periodisme amb més intensitat.

Hauràs viscut diverses anècdotes durant la teva trajectòria professional. Em podries citar alguna?

(Riure) Moltíssimes. La televisió no perdona… el directe et dóna moments molt divertits. Des de no recordar el nom de l’entrevistat, fins a no tenir àudio i no saber quan t’estan donant pas. De les últimes va ser en una manifestació. Vam haver de fer una connexió a sobre d’uns contenidors per tal de tenir una bona imatge aèria dels manifestants. La broma era fàcil i a twitter el hastag era #telebasura amb la foto.

En una altra ocasió, a ‘8 al dia’ em va caure el got d’aigua al plató fent un soroll espantós mentre el Josep feia la seva editorial. Em volia fondre. Ara bé, per anècdotes, una entrevista a Javier Mariscal que encara dóna voltes per l’APM de TV3. Una entrevista molt amable…

marc contenidors

Quin consell els diries a tots aquells joves que estem estudiant periodisme?

Sóc molt jove i només fa dos anys que em dedico al món de la televisió. No em veig amb cor de donar consells. Tot i això, encara tinc molt present la meva etapa com a becari i, per això, sempre comento als estudiants que s’han de deixar la pell a les pràctiques. El més important, fins i tot per damunt d’aprovar una assignatura, és esforçar-se al màxim a la beca per deixar una bona imatge al mitjà que hagis escollit.

Si voleu veure com treballa, us deixo aquí dos enllaços:

http://www.youtube.com/watch?v=gln8HbPzZ7E

http://www.tv3.cat/videos/4432191/Un-artista-en-estat-pur

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s